fbpx

Bring-Art Táborok 2022

Description

NYÁR! NYÁR! NYÁR! TÁBOR! TÁBOR! TÁBOR!

Biciklis alkotó táborok gyereknek. Bejárós táborok Zuglóban, az AZTA! Közösségi Műhelyben. BRING, vagyis bringa, és hoz is, angolul, vagyis elvisz a bringa és közelebb hozza az ART-ot, azaz a művészetet. Ez a koncepciónk.

A Bring-Art Táborainkban egy különleges táborozási formát találtunk ki: vegyítjük a mozgást (biciklizést) és az alkotást (film, fotó, festés, drámajáték, stb). A budapesti bejárós táborunkat korábban a Műhelyünk falai között tartottuk, rövidebb délutáni játszóterezésekkel fűszerezve. Tapasztalataink fantasztikusak: a gyerekek hamar megtanulták a közös városi biciklis közlekedést, figyelnwk egymásra, segítik egymást. Budapesten olyan természetközeli helyszíneket fedeztünk fel, amik bármelyik vidéki tájjal vetekednek. A természet által inspirált landart alkotás felszabadítja a gátlásokat, oldja a megfeleléstől való félelmet. Jó, hogy van egy belvároshoz közeli, jól megközelíthető bázisunk, ahol reggel összegyűlünk, a bringázás után megpihenünk, a sok szközt, technikát igénylő tevékenységeket végezhetjük. Ha kint esik, akkor benti programot szervezünk. A biciklis csillagtúrákkal viszont a természetben, a napon, a friss levelgőn tudjuk tölteni az időt, ami az iskola vagy a lakás falai között töltött tanév után nagyon fontos, felüdítő érzés. Negyedik éve szervezünk nyári táborokat gyerekeknek az AZTA! Műhelyben, többen visszatérő táborozóink, és sok szeretettel várjuk az új csatlakozókat!

MOZGÁS-SZABADSÁG-FRISS LEVEGŐ

AZTA! Műhelyből indulva biciklis csillagtúráink során Észak-Pest és agglomerációja csodás vidékét fedezzük fel, és ott a szabadban alkotunk. Városliget, Rákos patak, Szilas patak, Mátyásföld, Csömöri lápvidék. A városi biciklizés szabályait, a kerékpárszerelés alapjait a tábor első napján a Biki Kitchen Zugló aktivistáitól tanulják meg a gyerekek. Ezt aztán már aznap délután gyakoroljuk, és a hét során meg is tapasztaljuk a szabályok betartásának fontosságát. Ahogy egyre jobban megy a közös bringázás, egyre nagyobb távolságokat teszünk meg.

KREATÍV ALKOTÁS

Film, fotó, landart, festés, kézműveskedés, barkácsolás. A hét minden napján létrehozunk egy-egy alkotást, amit a tér elemei inspirálnak, és amire a résztvevők ráhangolódnak. Ehhez a képzőművészet, a filmezés, fotózás, a drámajáték , a kézműves mesterségek eszköztárát használjuk. Az ötödik napon egy előadás vagy kiállítás formájában a szülők, barátok társaságában bemutatjuk az alkotásokat, kibeszéljük a tapasztalatokat, hogy mi is történt az egy hét alatt. Az alkotásokból a hétvégére kiállítást rendezünk.

ÉLMÉNY

A kaland, a játék szórakoztat, felvillanyoz, örömet okoz. Ez minden gyerek lételeme. Táboraink programja ezen alapul. Új helyeket felfedezünk fel, új alkotási formákat próbálunk ki, új játékokat tanulunk. A táborozók aktív tapasztalatszerzésen keresztül észrevétlenül tanulnak. A hagyományos oktatásban a tanuláshoz sokszor szorongás, csökkent önértékelés érzése kapcsolódik. Az élménypedagógia lényege, hogy megváltoztassa a tanuláshoz fűződő viszonyt: felkelti a kíváncsiságot, fokozza az együttműködést, a tapasztalatokat pedig megbeszéljük. Az értékelés önértékelés alapú, a visszajelzés csoportszinten történik. A”csináláson” keresztül átélt tanulás fontos, meghatározó élménnyé válik.

EGY CSAPAT VAGYUNK

Egyedül lenni nem csak uncsi, de szomorú is. A táborban szociális aspektusa szintén alapvető elem. A közös biciklizés, a közös alkotás során (legyen az egy bunker elkészítése vagy egy kisfilm forgatása) a gyerekek szociális kompetenciái bővülnek. A közös döntéseken, az együttes munkán, az csoportos visszajelzéseken keresztül tapasztalják meg, hogy hogyan tudnak együttműködni. Egy hét együttlét után ismeretlenekből barátokként mennek haza a gyerekek.

A TÁBORT VEZETIK

 • Bergovecz László, dizájner, bútorkészítő
 • Nagy Kata, rendező, vágó
 • Hornyák Krisztián, animációs filmkészítő
 • Gábor Zsuzsa: filmes, művészetterapeuta
 • Fischer Ádám, a Réfe Suli pedagógusa

TURNUSOK

 • RÉSZVÉTELI FILMES TÁBOR 10-14 éveseknek – Június 27-től

A részvételi filmezés egy olyan módszer, amely csoportokat vagy közösségeket segít a saját
filmes projektjeik megvalósításában. Alapelve, hogy a videokészítés egyszerű és hozzáférhető, és hogy az emberek közös kérdéseket megvitatva, történeteket megosztva kapcsolódni tudnak egymáshoz. Célunk, hogy a fiatalokat foglalkoztató témákat, kérdéseket megvitassuk, azokat részvételi filmes eszközökkel feldolgozzuk. A hangsúly a folyamatra helyeződik, amely során egy adott kérdés megvitatásától a megoldások bemutatására vonatkozó döntések meghozataláig általában fontosabb, mint az esztétikai eredmény. A részvételi filmezés módszerét az Artemisszió Alapítvány Erasmus+ CAAD workshopjain tanultuk, és saját drámapedagógiai tapasztalatainkkal egészítjük ki.

 • LAND-ART 10-14 éveseknek – Július 11-től

land art a természeti környezet formavilágát és kellékeit (tér, szín, formák, sziklák, kövek, növényzet stb.) szabadtéri installációk létrehozásához alkalmazó művészeti irányzat. Táborunkban a környezet inspirációira építő alkotásokat hozunk létre a különböző művészeti ágak technikáit alkalmazva. Kavicsokból rakunk ki mozaikokat, vízfestékkel festünk, fotózunk, filmezünk. A téma a természet és benne az ember.

 • VARRÁS, KÉZMŰVESKEDÉS 8-12 éveseknek – Július 18-től

Holnemvolt kézműves szakkörünk hagyományait követve ebben a táborban népmeséket ismerünk meg, hozzá kapcsolódó népi játékokat játszunk és különböző kézműves technikákkal ismerkedünk. Fogunk szőni, fonni, varrni, agyagozni. Megtanulunk kézzel és varrógéppel is varrni. Megtanuljuk a városi kerékpáros közlekedés szabályait, a bicikliszerelés alapjait, hogy biztonságosan és jól felkészülten vághassunk neki a közös túráknak. Célpontjaink a kerület közeli zölt területei, ahová jól megtervezett, kisforgalú utakon jutunk el.

 • BUNKER ÉPÍTŐ BARKÁCS TÁBOR 8-14 éveseknek – Július 25-től

Ebben a táborban megismerkedünk a tervezés, dizájn alapjaival, megtanuljuk hogyan használjuk a különböző barkácsszerszámokat biztonságosan, és bunkereket építünk. Kicsiben kezdjük, először egy kis bunkert tervezünk majd építünk a játékkatonáknak, aztán textil, karton labirintust, majd végül egy igazi faház-bunkert építünk az AZTA! Műhely udvarán. A tábort bunkeravató ünnepséggel zárjuk, ahol lesz avató-beszéd mondó verseny, bunker-munkás díjátadó, és még sok izgalmas program.

 • DRÁMAJÁTÉK TÁBOR 8-12 éveseknek – Július 25-től

A drámajáték egy olyan módszer, ami ahhoz segíti a gyermekeket, hogy könnyebben fejezzék ki magukat, rugalmasabban gondolkodjanak, használják a fantáziájukat, működjenek együtt a többiekkel. A drámajáték hatására az iskolai életben könnyebben megállják a helyüket. Fejlesztő hatás abban rejlik, hogy a drámajátékok során szabadon kipróbálhatnak szerepeket, cselekvéseket, átélhetnek érzelmeket egy védett, biztonságos „mintha” világában. Az itt tapasztalatakat pedig majd beépítik a valóságba. Egy hét játékra hívunk, ahol szerepekbe bújunk, mesehősökké válunk, és megtaláljuk az elveszett kulcsot a nagy kérdések megoldásához. Sokat fogunk nevetni, és új barátságokat kötünk.

 • ANIMÁCIÓS kisFILM KÉSZÍTŐ TÁBOR 8-14 éveseknek – Augusztus 8-tól

Animációs kisfilmeket fogunk készíteni. Ezt bármiből lehet: tárgyakból, rajzolt figurákból, gyurmából vagy legóból. Kell még egy fényképezőgép és egy számítógép, vagy okostelefon a képek összefűzéséhez, szerkesztéséhez. A lényeg az ötlet, alátásmód, ahogyan a fantáziád életre kelti a rajzokat és a tárgyakat. Te írod a történetet, te töltöd meg élettel a formákat, mozdítod meg őket. A táéborban megismerkedhetsz a karaktertervezés, a storyboard rajzolás szempontjaival, alapvető mozgástípusok ábrázolásával, az időzítés, a dinamika fontosságával. A felvételeket akár saját okostelefonoddal is lefotózhatod és szerkesztheted. Nem baj, ha nem vagy profi rajzos, mindenkinek segítünk! Megmutatjuk, hogyan fotózd be a munkád, hogy készíts háttérhúzást, hogyan mozgasd a karaktered. Az elkészült munkákat felhőtárhelyre töltjük fel, ahonnan letölthetitek, videószerkesztő segítségével tovább szerkeszthetitek, effektezhetitek.

 • Augusztus 15-től ZENE – Nagy Mária zenetábora
 • HAZAI VIZEKEN – FINN PROJEKT MÓDSZER – 8-12 éveseknek – Augusztus 22-től

Töretlenül elkötelezettek vagyunk a korszerű oktatás iránt, ennek megfelelően óráinkat továbbra is a finn iskolarendszerben sikeresen alkalmazott projektalapú modell szerint tartjuk. Ennek lényege, hogy a gyermek aktív részese a tanulási folyamatnak, ahol arra ösztönözzük, hogy maga tegye fel az őt érdeklő kérdéseket, és mi csak útmutatást adunk arra vonatkozóan, hogyan kerülhet közelebb a válaszokhoz. Az óra során hangsúlyt fektetünk a csoportmunkára, ezzel is fejlesztve a szociális készségeket. Az adott témát (ezúttal az emberi testet) több oldalról is körbejárjuk, hogy mindenki számára élvezhető, befogadható új ismereteket nyújtsunk a készségfejlesztés mellett, és a gyermekek átfogó képet alkothassanak az aktuális jelenségről, jelen esetben Magyarország vízi világa. Az óra során végig kalauzoljuk a gyerekeket Magyarország vízi kincsein kiemelve a környezetvédelmet és a biztonságos vízparti vakációt. Biciklizünk szárazon és vizen (a városligeti tavon) az evezést is ki fogjuk próbálni (a Dunán).

NAPI PROGRAM

 • 8:30-9:30 reggeli
 • 9:30-10:30 dumakör
 • 10:30-13:30 bringázás ki, alkotás
 • 13:30-14:00 ebéd
 • 14:00-15:30 játék, bringázunk haza
 • 15:30-16:30 uzsonna, zárókör a Műhelyben

MIT KELL HOZNI

 • kis hátizsák,
 • váltóruha,
 • váltócipő,
 • kulacs,
 • esőkabát,
 • biciklis sisak,
 • biciklis mellény,
 • táborozási megállapodás aláírva: innen tölthető le.

Kéjük töltsék ki jelentkezéskor:

Lejárt a tanfolyam
Férőhely: 210 (186 Maradt még)

Tanfolyam megnevezése: AZTA! Co-Working Office

A kurzusok időpontjai

 • 2022.06.27. 9:00 de.   -   2022.07.01. 5:00 du.
 • 2022.07.11. 9:00 de.   -   2022.07.15. 5:00 du.
 • 2022.07.18. 9:00 de.   -   2022.07.22. 5:00 du.
 • 2022.08.01. 9:00 de.   -   2022.08.05. 5:00 du.
 • 2022.08.08. 9:00 de.   -   2022.08.12. 5:00 du.
 • 2022.08.22. 9:00 de.   -   2022.08.26. 5:00 du.

További kurzus kezdő időpontok

A dátumok elrejtése

Megosztom a tanfolyamot
Hozzáadás a naptáramhoz