Barion Pixel

Kezdő női ruha varrás – egy napos workshopok

Ha már unod a zsákvarrást

Kezdő női ruha varró kurzus minden hónap utolsó szombatján az AZTA! Műhelyben.

Elárasztottad már a családot, barátaidat különböző zsákokkal, neszeszerekkel, asztalterítőkkel? Szívesen tovább kalandoznál a varrás birodalmában a ruhavarrés területeire? Na akkor itt a helyed. Itt megtanulhatod egy-egy egyszerű ruhadarab elkészítésén keresztül a különböző ruhafajták varrástitkait. Hidd el, nem is olyan bonyolult!

Az egynapos intenzív alkalmak során te választhatod ki, hogy melyik ruhadarab elkészítésével ismerkednél meg szívesen. Nem csak divatos és kényelmes ruhadarabbal gazdagodik így a ruhatárad, de ha több alkalomra is eljössz, akkor együtt végigjárjuk az összes női ruhafajta készítését. Minden darabhoz magaddal viheted szabásmintát, hogy otthon megismételhesd, gyakorolhass.

Ezekből a ruhafajtákból választhatsz

 • Jersey póló,
 • gumírozott derekú nadrág,
 • egyszerű félkör szoknya,
 • nyári ruha.

Kinek ajánljuk?

Ez egy kezdő ruhavarró tanfolyam. Azokat várjuk, akik tudják kezelni a varrógépet. Ha tudsz egyenesen varrni, akkor nem lesz gond, a többit megtanítjuk! Nincs olyan, hogy kétbalkezes! Minden résztvevőnek egyénileg segítünk, hogy az elejétől a végéig minden munkafázist elsajátítson, és a nap végén egy szép kész darabbal térhessen haza. Amit tőled várunk az a kitartás, odafigyelés és türelem.

Amit mi adunk

A műhelyben háztartási varrógépeket használunk a tanuláshoz. Azt gondoljuk, hogy neked is ilyen géped van otthon, háztartási varrógépet fogsz használni a jövőben. A műhelyben van lehetőség a háztartási interlock varrógép kipróbására is. A munkához egy-egy kis varrókészletet biztosítunk a résztvevők számára. Ebben gombostű készlet, mágnes, mérőszalag, jelölőkréta, szálvágó van. A kezdő varrókészlet megvásárolható. Szabóollót is vehetsz nálunk. Nagy szabászati asztalainkon egyszerre akár nyolc ember is dolgozhat. Az egyes ruhadarabok szabásmintáját lemásolhatod.

❤ Legyen a varrás mindenkié!

Pro-Bono ingyenes helyet biztosítunk annak, aki kéri! Feladatunknak tekintjük, hogy a varrást közkinccsé tegyük. Ezért minden kurzusunkon egy ingyenes helyet biztosítunk. Ha nincs módod a részvételi díj kifizetésére, akkor írj nekünk, és egyeztetünk, hogy melyik időpontra van hely.

Mit fogsz megtanulni?

Workshopjainkon a gyakorlaton keresztül sajátíthatod el a szabás-varrás fogásait. Megtanulod, hogy hogyan lehet értelmezni és alkalmazni azt, ami a szabásmintán látsz, a varrás leírásában olvasol. Ami most még kusza térképnek, idegen nyelvnek tűnik pár alkalom után ismerős és kedvesen csengő új zsargonná válik.

 • Megtanulod a méretvételezést,
 • a szabásminta méretre igazítását,
 • a szabásminta textilre való helyes elhelyezését,
 • a jó szabást,
 • az egyes darabok egymáshoz illesztésének módját,
 • a különböző szegési fajtákat,
 • a tisztázást és a vasalást (mert a vasaló a varrónő legjobb barátja!)

Aki a workshopot vezeti

Rangáné Galamb Margit

Ruhaipari mérnök-tanár, népi játszóház vezetője, népviselet készítő vagyok. Magánéletemben egy tinédzser lány büszke édesanyja és szerető feleség, aki szeret kertészkedni. Közel 10 éve tanítok. A varrás számomra nem csak mesterség, hanem kreatív önkifejezés is.. Ezt szeretném átadni a tanítványaimnak. Teljesen magával ragadott a népi kultúra sokszínűsége, az anyaghasználat és az egyszerűségében rejlő nagyszerűség. Hogy ezt tovább tudjam adni, először népi játszóház vezetői, majd jelmezkészítői képesítést szereztem.

Mit kell hozni?

Kezdő női ruha varró kurzus ruháihoz elasztikus anyagot használunk. Így ha a varrás valamelyik szakaszában pár millimétert tévedsz, akkor sem lesz nagy baj, a rugalmas anyag tágulása ezt korrigálja.Hogy mennyi textilt vásárolj, azt az anyagszükséglet leírás tartalmazni fogja, amit a jelentkezésed után küldünk majd el neked. Ebben a ruhadarab elkészítéséhez szükséges anyagok fajtáját, mennyiségét és a szükséges kiegészítők felsorolását találod. Nem mindegy, hogy milyen anyaggal dolgozol! Kezdő varróként könnyebb lesz a dolgod, ha vastagabb, jobb tartású anyaggal kezded a tanulást. Lehetséges, hogy az első ruhadarabok nem lesznek tökéletesek. Ezért túl drága anyaggal ne kezd a tanulást! Kérjük, hogy ezt vedd figyelembe az anyagválasztásnál.

Lejárt a tanfolyam

A kurzusok időpontjai

  További kurzus kezdő időpontok

  A dátumok elrejtése

  Megosztom a tanfolyamot
  Hozzáadás a naptáramhoz