Barion Pixel

Bring-art táborok

Biciklis alkotó táborok gyereknek. Bejárós táborok Zuglóban, az AZTA! Közösségi Műhelyben. BRING, vagyis bringa, és hoz is, angolul, vagyis elvisz a bringa és közelebb hozza az ART-ot, azaz a művészetet. Ez a koncepciónk.

A Bring-Art Táborainkban egy különleges táborozási formát találtunk ki: vegyítjük a mozgást (biciklizést) és az alkotást (film, fotó, festés, drámajáték, stb). A budapesti bejárós táborunkat korábban a Műhelyünk falai között tartottuk, rövidebb délutáni játszóterezésekkel fűszerezve. Tapasztalataink fantasztikusak: a gyerekek hamar megtanulták a közös városi biciklis közlekedést, figyelnwk egymásra, segítik egymást. Budapesten olyan természetközeli helyszíneket fedeztünk fel, amik bármelyik vidéki tájjal vetekednek. A természet által inspirált landart alkotás felszabadítja a gátlásokat, oldja a megfeleléstől való félelmet. Jó, hogy van egy belvároshoz közeli, jól megközelíthető bázisunk, ahol reggel összegyűlünk, a bringázás után megpihenünk. Ha kint esik, akkor benti programot szervezünk. A biciklis csillagtúrákkal viszont a természetben, a napon, a friss levelgőn tudjuk tölteni az időt, ami az iskola vagy a lakás falai között töltött tanév után nagyon fontos, felüdítő érzés. Negyedik éve szervezünk nyári táborokat gyerekeknek az AZTA! Műhelyben, többen visszatérő táborozóink, és sok szeretettel várjuk az új csatlakozókat!

MOZGÁS-SZABADSÁG-FRISS LEVEGŐ

AZTA! Műhelyből indulva biciklis csillagtúráink során Észak-Pest és agglomerációja csodás vidékét fedezzük fel, és ott a szabadban alkotunk. Városliget, Rákos patak, Szilas patak, Mátyásföld, Csömöri lápvidék. A városi biciklizés szabályait, a kerékpárszerelés alapjait a tábor első napján a Biki Kitchen Zugló aktivistáitól tanulják meg a gyerekek. Ezt aztán már aznap délután gyakoroljuk, és a hét során meg is tapasztaljuk a szabályok betartásának fontosságát. Ahogy egyre jobban megy a közös bringázás, egyre nagyobb távolságokat teszünk meg.

KREATÍV ALKOTÁS

Film, fotó, landart, festés, kézműveskedés, barkácsolás. A hét minden napján létrehozunk egy-egy alkotást, amit a tér elemei inspirálnak, és amire a résztvevők ráhangolódnak. Ehhez a képzőművészet, a filmezés, fotózás, a drámajáték , a kézműves mesterségek eszköztárát használjuk. Az ötödik napon egy előadás vagy kiállítás formájában a szülők, barátok társaságában bemutatjuk az alkotásokat, kibeszéljük a tapasztalatokat, hogy mi is történt az egy hét alatt. Az alkotásokból a hétvégére kiállítást rendezünk.

ÉLMÉNY

A kaland, a játék szórakoztat, felvillanyoz, örömet okoz. Ez minden gyerek lételeme. Táboraink programja ezen alapul. Új helyeket felfedezünk fel, új alkotási formákat próbálunk ki, új játékokat tanulunk. A táborozók aktív tapasztalatszerzésen keresztül észrevétlenül tanulnak. A hagyományos oktatásban a tanuláshoz sokszor szorongás, csökkent önértékelés érzése kapcsolódik. Az élménypedagógia lényege, hogy megváltoztassa a tanuláshoz fűződő viszonyt: felkelti a kíváncsiságot, fokozza az együttműködést, a tapasztalatokat pedig megbeszéljük. Az értékelés önértékelés alapú, a visszajelzés csoportszinten történik. A”csináláson” keresztül átélt tanulás fontos, meghatározó élménnyé válik.

EGY CSAPAT VAGYUNK

Egyedül lenni nem csak uncsi, de szomorú is. A táborban szociális aspektusa szintén alapvető elem. A közös biciklizés, a közös alkotás során (legyen az egy bunker elkészítése vagy egy kisfilm forgatása) a gyerekek szociális kompetenciái bővülnek. A közös döntéseken, az együttes munkán, az csoportos visszajelzéseken keresztül tapasztalják meg, hogy hogyan tudnak együttműködni. Egy hét együttlét után ismeretlenekből barátokként mennek haza a gyerekek.

A TÁBORT VEZETIK

Villányi Szilvia – festőművész, tanár
Gábor Zsuzsa: filmes, művészetterapeuta

Lejárt a tanfolyam

A kurzusok időpontjai

  • 2023. 08. 07. 08:00   -   2023. 08. 11. 17:00
Megosztom a tanfolyamot
Hozzáadás a naptáramhoz