Barion Pixel

Haladó női ruha varrás

A női ruhavarrás mélyebb rétegei

A haladó női ruhavarró workshop azoknak szól, akik az egyszerűbb női ruha szabásmintákon már túl vannak, a varrógépek használatában, a szabás technikájában és a ruhakészítés területén már szereztek némi jártasságot, és most szeretnének tovább fejlődni a ruhák minden típusában. A kezdő női ruha varró kurzusaink (vagy azzal egyenértékű máshol szerzett tapasztalat) jó alapot biztosít ehhez a workshophoz.

Kis létszámú csoportok

Maximum 4 fő számára tudunk helyet biztosítani. Kérünk regisztrálj mihamarabb, foglald le a választott tanfolyamra a helyed!

A workshopok menete

Minden hónap negyedik szombatján lesznek a középhaladó női ruha varró workshopok. Ez egy jól követhető ritmust ad egész évre. A középhaladó női ruhavarró workshop alkalmai 9 órásak. Félidőnél ebédszünetet tartunk. Célunk, hogy a szabásmintától eljuss a kész, méretre igazított ruhadarabig. De a projektek bonyolultságától függően előfordulhat, hogy marad pár varró lépés otthonra.

A következő varró projektek közül választhatsz:

Letter jacket – bélelt dzseki, mint az amerikai sulisoké
Ez a klasszikus bomberdzseki fazon, amerikában letter jacket-nek is hívják, mivel az egyetemeken a hátára az egyetem nevét, logóját szokták felírni. Készülhet műbőrből, vízhatlan anyagból, vagy más szövetből is. Bélése lehet puha, meleg polár vagy steppelt anyag. Az eleje cipzáros, nyakánál, ujja végé és az alján passzé. A két oldalán bevágott zsebek, cipzárral zárhatóak.

Blúz
Egy kényelmes, lezser fazont választottunk, ahol a nyakívet hasíték egészíti ki. Ezt hasíték alátéttel vagy rátett pánttal fogjuk eldolgozni és egy kellemes fonalú rávarrt gallérral tesszük blúz formájúvá. Ez egy kényelmes, kellemes, sportos fazon, ami különböző ingszövetekből készülhet: természetes, viscose, flokkon pamut kevert szálas anyagból. Ezek kellemes puha, nem gyűrődő anyagok, apró virág mintás vagy kockás is lehet.

Vízesés gallérú kabát
Múlt évben már két workshopunkon is nagy sikert aratott ez a modell. Nagyon szép, nőies fazon. Közepesen vastag, lágy esésű anyagot válassz hozzá. Egy rétegű, a belseje is szépen eldolgozott.

Szoknya szerkesztése és varrása
Így megtanulod, hogyan is készülnek a szabásminták, hogy lehet változtatni, ha nagyobbra vagy kisebbre akarod alakítani. A szoknya szerkesztése egyszerű, és így pontosan a saját ízlésed és alkatod szerionti fazont alakíthatod ki.

Ruha – ingruha
Az ing varrás elemeiben haladunk tovább: a ruha felső és szoknya részén is végig gombolás lesz. A V alakú nőies nyakkivágást egy finom kihajtós, és egy lekerekített rávarrt gallér teszi elegánssá. A szoknya rész szintén egy bővülő fazon, elől, hátul szűkítőkkel. Az eredeti modellnél a felső részt ráncolással rögzítették a szoknyához. Választható alternatív megoldásként a felső rész szűkítőkkel való csinosítása.

Ruha – átlapolt ruha
Az átlapolt felső V kivágása hangsúlyozza a nőies vonalakat, az alj egy harang alakú szoknya. Akár alkalmi akár hétköznapi viselet.

Nadrág: farmer vagy szövet
Megmutatjuk, hogyan vegyél helyesen méretet, hogyan szabd ki az anyagot, hogy elkerüld a „lábcsavarodást”. Megmutatjuk, azokat a technikákat, amivel tartósak lesznek a varratok. Megtanulod, hogyan készíts sliccelt pántot az elejére, hogyan varrd bele a cipzárt profi módon. Kétféle zseb is lesz a nadrágodon: az elejére svájci zsebet készítünk, a hátuljára pedig rávarrt zsebek vagy bevágott zsebek közül választhatsz.

Nyári ruha
Ez a különleges alkalmakra vagy akár mindennapi viseletre is tökéletes nyári ruha az aljára toldott fémes csillogású anyaggal azt a benyomást kelti, mintha két ruhadarab (egy szoknya és egy tunika) lenne. Ezt a hatást a rávarrt kontrasztos színű pánt kelti. Ez a mindenkinek előnyös A vonalú, úgynevezett amerikai ujjkivágású modell láttatja a szép vállakat, laza szabása elrejti a has domborulatait. Különleges zseb megoldása a bevágott pántzseb, hátul pedig finom rejtett cipzárral nyitható. A nyakkör és karöltő és az alj egy eltérő színű textillel van pántozva, ami szépen keretezi a felsőtestet. Ezzel megtanulhatod színére varrt szegőpánt más néven eldolgozó pántok készítését.

Overál
Egy nadrág és egy felsőrész együttese alkotja ezt a kényelmes viseletet, az egyrészes overált. Felül egy átlapolt felső, lent egy kényelmes nadrág. Akár hosszú akár rövid nadrágszárakkal, ujjakkal vagy ujjatlan megoldással, svéd- vagy rávarrt zsebekkel, te döntöd el. A gumis derékrész és az átlapolós felső kényelmessé teszi a le- és felöltözést. készülhet rugalmas jerseyből vagy más olyan anyag, aminek könnyed az esése. A jó esésű, könnyed anyagok szépen redőződnek, jól idomulnak a test formájához.

❤ Legyen a varrás mindenkié!

Pro-Bono ingyenes helyet biztosítunk annak, aki kéri! Feladatunknak tekintjük, hogy a varrást közkinccsé tegyük. Ezért minden kurzusunkon egy ingyenes helyet biztosítunk. Ha nincs módod a részvételi díj kifizetésére, akkor írj nekünk, és egyeztetünk, hogy melyik időpontra van hely.

Mit fogsz megtanulni?

Ezen a workshop sorozaton a bonyolultabb technikák elsajátítása a cél. Kiválaszthatod, hogy a 4 ruhatípus (nadrág, szoknya, ruha, kabát) közül melyik érdekel. A különböző ruhatípusok komplexebb változataihoz tartozó varró projekteket úgy válogattuk, hogy többféle testalkathoz is illeszkedjenek. Célunk nem a minél jobban díszített, hanem a vonalvezetésében egyszerűbb, angolos, de már haladó színtű megoldások varrástitkainak átadása.

Aki a workshopot vezeti

Rangáné Galamb Margit

Ruhaipari mérnök-tanár, népi játszóház vezetője, népviselet készítő vagyok. Magánéletemben egy tinédzser lány büszke édesanyja és szerető feleség, aki szeret kertészkedni. Közel 10 éve tanítok. A varrás számomra nem csak mesterség, hanem kreatív önkifejezés is.. Ezt szeretném átadni a tanítványaimnak. Teljesen magával ragadott a népi kultúra sokszínűsége, az anyaghasználat és az egyszerűségében rejlő nagyszerűség. Hogy ezt tovább tudjam adni, először népi játszóház vezetői, majd jelmezkészítői képesítést szereztem.

Lejárt a tanfolyam

A kurzusok időpontjai

    További kurzus kezdő időpontok

    A dátumok elrejtése

    Megosztom a tanfolyamot
    Hozzáadás a naptáramhoz